مردم. ایران و طبیعت ایران در خطرند

. بیاد داشته باشیم و هرگز فراموش نکنیم :در شرایط بسیار خطیر کنونی در گام نخست و در حکومت ملایان و مذهب مجموع جامعه انسانی ایران،تمامیت ارضی ایران،و طبیعت ایران در سراسر ایران در تهاجم و نکبت حکومت آخوندها در خطر است. اختلافات را به کناری بگذاریم، نیروهایمان را در نخستین گام در راستای نجات این سه مجموعه هم جهت کنیم و به خطر اصلی بیندیشیم .

در گذرگاه تاریخ ایران. اسماعیل وفا یغمائی

در گذرگاه تاریخ ایران. اسماعیل وفا یغمائی
تاریخ دوران باستانی ایران

ه‍.ش. ۱۳۹۵ آذر ۱۶, سه‌شنبه

آلودگی هوا و مبارزه با خطرات آن



آلاینده‌های موجود در هوا، مثل اکسیدهای ازت، دی اکسید کربن، منواکسیدکربن و به‌طور کلی گازهای مخرب، هر کدام به‌گونه‌ای بر هریک از اعضای بدن تأثیر می‌گذارند و باعث اختلال در عملکرد مطلوب دستگاه‌های مختلف در بدن می‌شوند. در چنین شرایطی، باید قدرت دفاعی بدن در مقابل بیماری‌ها را افزایش داد. نوع تغذیه و اینکه از چه غذاهایی بیشتر استفاده کنیم، می‌تواند تا حدی از عوارض خطرناک آلاینده‌های موجود در هوا بر بدن بکاهد
آلودگی هوا، چگونه بر بافت‌ها و سیستم‌های مختلف بدن تأثیر می‌گذارد؟
موادی که از طریق هوای آلوده وارد محیط می‌شوند و برای سلامت بدن به‌شدت
مضر و زیان‌آورند دارای ترکیباتی هستند که باعث نابودی بافت‌های مختلف‌بدن می‌شوند. این رادیکال‌های‌آزاد، از طریق ریه، پوست، مخاط بدن، مثل مخاط چشم، گوش، بینی و دستگاه گوارش، وارد بدن می‌شوند و باعث تخریب تک‌تک سلول‌ها می‌شوند.
رادیکال‌های آزاد که در هوای آلوده وجود دارند، چگونه باعث نابودی بافت‌ها و سلول‌های بدن می‌شوند؟
هنگام آلوده بودن هوایی که انسان استنشاق می‌کند، روزانه مقادیر زیادی رادیکال آزاد، وارد بدن می‌شود، به عبارت دیگر، تجمع رادیکال‌های آزاد در بدن در هنگام آلوده بودن هوا، افزایش می‌یابد؛ چرا که رادیکال‌های آزاد، به‌دلیل آنکه اکسیژن‌های ناپایداری هستند، دنبال جا و مکانی می‌گردند که با یک سلول واکنش نشان دهند و آن را اکسید کنند، به تعبیر دیگر، رادیکال‌های آزاد، اکسیژن‌های آزادی هستند که به بافت‌ها و سلول‌های بدن می‌چسبند و باعث نابودی و تخریب آنها یا تغییر ماهیتشان می‌شوند؛
بنابراین، با تجمع رادیکال‌های آزاد دربدن به‌دلیل آلودگی هوا، یک پروسه تخریبی و التهابی اتفاق می‌افتد و به‌دنبال آن، انواع بیماری‌های مزمن از قبیل برونشیت، سرطان‌های خون و برخی دیگر از بیماری‌ها افزایش می‌یابد، بنابراین ذرات آلوده در هوا، از راه‌های مختلف وارد بدن می‌شود و پس از آن وارد سیستم گردش خون می‌شود و از آنجایی که خون همه بدن را سیراب می‌کند، این خون آلوده به سلول‌های بدن آسیب می‌رساند و باعث افزایش بیماری‌های مزمن می‌شود.
خون آلوده، باعث بروز چه بیماری‌هایی می‌شود؟
خون آلوده وقتی وارد سیستم مغز می‌شود باعث بروز سردرد، وقتی وارد سیستم اعصاب و روان می‌شود، باعث کاهش آستانه تحمل افراد و پرخاشگری می‌شود و علاوه براین، تیرگی، چروک پوست، ریزش مو، دل‌درد، نفخ و سایر بیماری‌های مزمن از دیگر علائم ناشی از آلودگی هواست.
 آیا در مواقعی که آلودگی هوا تشدید می‌شود، منابع غذایی و نوع تغذیه افراد، می‌تواند از اثرات مخرب آلودگی هوا بر بدن تا حدی جلوگیری کند؟
 برای جلوگیری از تأثیر مواد مضر به بدن، هر یک از اندام‌های بدن مکانیسم خاص خود را دارد. به عبارت دیگر، برای جلوگیری از تأثیر مواد مضر راه‌های دفعی وجود دارد، به‌عنوان نمونه، تعریق از راه پوست، سرفه از راه ریه، ادرار از راه کلیه و مدفوع از طریق روده‌ها، بنابراین در مورد نوع غذا در هنگام آلودگی هوا، بهترین توصیه افزایش مصرف مایعات مختلف در طول روز است.
این مایعات می‌تواند، آب، انواع نوشیدنی‌ها، میوه، انواع سبزی، سوپ و آش باشد. در هنگام آلودگی هوا، مصرف شیر بیش از همیشه، توصیه می‌شود. همچنین برای از بین بردن اثرات مخرب فلزات سنگین مثل سرب که در هوای آلوده وجود دارد، باید دریافت منابع آهن مثل گوشت را افزایش داد
هوای آلوده تاثیرات منفی زیادی بر روی جسم شما می شود.آلاینده های موجود در هوا باعث آزاد شدن رادیکالهای آزاد در بدن می گردند.مهم ترین نکته برای حفظ سلامتی در این هوای کثیف استفاده از یک سبد غذایی سالم است.
در هنگام آلودگی هوا،  باید در سبد غذایی خود، برخی مواد غذایی را بیشتر خریداری و مصرف کنند، مواد غذایی که بتوانند اثرات و عوارض مواد سمی موجود در هوا را خنثی کنند.
  پنج ارگان در بدن وجود دارد که کار سم‌زدایی را در بدن انجام می‌دهند. وظیفه این ارگا‌ن‌ها آن است که در برابر آلاینده‌هایی که وجود دارند چه آلاینده‌هایی که از بیرون وارد بدن می‌شود و چه سایر آلاینده‌هایی که در بدن تولید می‌شوند، واکنش مناسب نشان دهند و عمل سم‌زدایی لازم را بموقع انجام دهند.
به گفته او پوست از طریق تعریق، کلیه از طریق ادرار، کبد از طریق صفرا، ریه از طریق خلط و روده از طریق مدفوع، سموم مختلف را از بدن خارج می‌کنند.
تاکید بر مصرف مایعات و پرهیز از مصرف غذاهای خشک
  چون تمام راه‌های دفع سموم به کمک مایعات امکان پذیر است   این روزها، آب و مایعات بیش از همیشه مصرف کنید.
  آب، شیر کم‌چرب، دوغ و غذاهای آبکی، بیشتر مصرف شود و غذاهای خشک کمتر، مردم سوپ و آش را در سفره‌های خود حتما داشته باشند.
ضرورت مصرف لبنیات
  چون در لبنیات، فسفر، منیزیم و کلسیم وجود دارد بنابراین، مصرف لبنیات این روزها بیش از همیشه ضروری است چرا که لبنیات سموم را خنثی می‌کند و علاوه براین سبب می‌شود که دستگاه تنفس کمتر آسیب ببیند. بنابراین این روزها حتی اگر هوا سرد هم بود و عطش هم نداشتید، آب و مایعات و غذاهای آبکی زیاد مصرف کنید. نوشیدن آب، کمک می‌کند تا کلیه‌ها املاح اضافی و ذرات آلوده و آلاینده‌ها را به سرعت و در زمان کمتری از بدن خارج و سم‌زدایی کنند.
مواد معدنی
 سبد غذایی خود از مواد معدنی هم وفور استفاده کنید.چرا که مواد معدنی، انواع فلزات‌سنگین، سرب، جیوه، ارسنیک، کادیوم و آلومینیوم را از بدن خارج می‌کند.
 ، مواد معدنی درغذاهای حاوی آهن، ید، منیزیم، روی، سلنیوم و کلسیم وجود دارد.
تاکید بر مصرف ماهی و ماکیان
  در روزهایی که هوا آلوده‌ست   نباید از گوشت قرمز استفاده کرد چرا که مصرف گوشت قرمز، بار و زحمت کلیه را زیاد می‌کند. بنابراین از خانواده گوشت‌ها، بهتر است مردم از ماهی و ماکیان بیش از گوشت قرمز استفاده کنند. ماکیان و ماهی چربی غیر اشباع هم دارند.
خانواده غلات
 از خانواده غلات، بر مصرف جو، بیش از همه تاکید و اضافه می‌کند: از خانواده غلات، مردم بهتر است در روزهایی که هوا آلوده است به جای مصرف برنج و نان از جو استفاده کنند. جو را می‌توانند در سوپ و آش اضافه کنند. جو حاوی املاح و فیبر است.
چه میوه‌ها و چه سبزیجاتی؟
  مصرف میوه و سبزیجات هم مثل همیشه تاکید دارد اما بجاست خانواده میوه‌ها و سبزیجات مردم از تمام میوه‌های فصل بیشتر از روزهای دیگر استفاده کنند. مصرف خرمالو، انار، نارنگی و سایر مرکبات در این روزها اولویت دارد.
سبزیجات حاوی ترکیبات گوگردی
  در خانواده سبزیجات، مصرف سبزیجات حاوی ترکیبات گوگردی توصیه می‌شود چرا که این نوع سبزیجات، به سرعت آلاینده‌ها را از بدن خارج می‌کند.
سیر، پیاز، تره‌فرنگی ومصرف از سبزیجات توام با ترکیبات گوگردی است. در این میان، مصرف سیر، پیاز، تره فرنگی و کلم بیش از همه توصیه می‌شود چون این سبزیجات، به دلیل ترکیبات گوگرد خود می‌توانند از مخاط دستگاه تنفسی بیشتر محافظت کنند.

علاوه بر این، مردم تمام سبزیجانی که برگ سبز تیره دارند را در سبد غذایی خود بگنجانند، چون حاوی کلر وفیل هستند و کار سم‌زدایی را بهتر انجام می‌دهند.
مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدان
  مصرف غذاهایی که حاوی آنتی اکسیدان هستند  .در هنگام آلودگی هوا، مقدار زیادی رادیکال آزاد در بدن تولید می‌شود که برای بدن بسیار مضر است و سبب بیماری‌هایی چون انواع سرطان و بیماری‌های مزمن دیگر می‌شود. برای کاهش عواقب ناشی از رادیکال‌های آزاد که این روزها زیاد تولید می‌شوند، مردم حتما باید مواد حاوی آنتی اکسیدان را در سبد غذایی خود اضافه کنید.واینکه  در این روزها، تشنه و گرسنه نباشید حتما پنج وعده غذای سبک بخورید. تازه‌خوری و از مصرف انواع کنسروها و غذاهای فریزری هم خودداری کنند.
با توجه به اینکه سردی هوا و بروز پدیده پایداری موجب افزایش پتانسیلهای آلودگی هوا شده است، گروههای آسیب پذیر جسمی نظیر بیماران تنفسی و قلبی عروقی، زنان باردار، کودکان ، بیماران مزمن و صعب العلاج و سالمندان درهوای آلوده بیشتر از روزهای عادی در معرض آسیب قرار می گیرند.
پزشکان توصیه می کنند افرادی که دچار بیماری زمینه ای تنفسی هستند در روزهایی که غلظت آلاینده ذرات معلق بیش از حد استاندارد زیست محیطی است دچار مشکل حاد تنفسی شده و باید برای جلوگیری از این عارضه از حضور در اماکن عمومی خودداری کنند.
آلودگی هوا موجب ناراحتی چشم‌ها، گلو و شش‌ها می شود. سوزش چشم، سرفه و تنگی نفس هنگام آلودگی هوا بسیار بالاست. البته واکنش افراد در برابر آلودگی هوا بسیار متفاوت است. برخی دچار تنگی نفس یا سرفه می‌شوند، در حالی که آلودگی بر سلامتی دیگران ممکن است هیچ تاثیری نگذارد. از آنجایی که تمرینات بدنی مستلزم تنفس سریع‌تر و عمیق‌تر است، ممکن است علائم بروز بیماری به هنگام آلودگی هوا افزایش یابد. برای همین افراد مبتلا به ناراحتی‌های قلبی - ریوی مانند بیماری آسم و آمفیزم و اتساع مجاری ریه در اثر تراکم هوا، به آلودگی هوا حساس‌ترند، در حالی که ممکن است دیگران چنین نباشند.
همچنین کودکان نیز به دلیل اینکه ساختار دستگاه تنفسی آنان بطور کامل تکامل نیافته در مواجهه با هوای آلوده بویژه با غلظت بالای ذرات معلق دچار مشکل تنفسی می شوند. این در حالی است که ورزشکاران باید از فعالیتهای ورزشی در روزهای آلوده خوداری کنند زیرا با افزایش حرکت، بدن به اکسیژن بیشتری نیاز دارد و تنفس در هوای آلوده علاوه بر انباشت ذرات معلق در ریه ، روند اکسیژن رسانی کافی در خون و بافت ها را نیز مختل می کند.
.
خوردن بیشتر مایعات  در هوای آلوده
پزشکان توصیه می کنند شهروندان در شرایطی که هوا آلوده است از مایعات به خصوص مایعات گرم بیشتر استفاده کنند.
این موضوع به ویژه برای بیماران قلبی عروقی، ریوی و تنفسی، سالمندان و خردسالان توصیه می شود. زیرا خوردن مایعات مکانیزم ریه را تسهیل می کند و از طریق خلط از ورود آلودگی به ریه جلوگیری می کند و سلامت فرد را تامین می کند.

شهروندان در صورتی که بر اثر آلودگی هوا دچار عطسه و سرفه شدند از آن جلوگیری نکنند و از داروهای ضد سرفه استفاده نکنند زیرا عطسه و سرفه در مواقع آلودگی هوا به عنوان یک واکنش دفاعی عمل کرده و برای سلامتی فرد مفید است. همچنین قرقره کردن مداوم آب نمک نیز بسیار مفید است.
 آلاینده‌های موجود در هوا، مثل اکسیدهای ازت، دی اکسید کربن، منواکسیدکربن و به‌طور کلی گازهای مخرب، هر کدام به‌گونه‌ای بر هریک از اعضای بدن تأثیر می‌گذارند و باعث اختلال در عملکرد مطلوب دستگاه‌های مختلف در بدن می‌شوند. در چنین شرایطی، باید قدرت دفاعی بدن در مقابل بیماری‌ها را افزایش داد. نوع تغذیه و اینکه از چه غذاهایی بیشتر استفاده کنیم، می‌تواند تا حدی از عوارض خطرناک آلاینده‌های موجود در هوا بر بدن بکاهد.
موادی که از طریق هوای آلوده وارد محیط می‌شوند و برای سلامت بدن به‌شدت مضر و زیان‌آورند دارای ترکیباتی هستند که باعث نابودی بافت‌های مختلف‌بدن می‌شوند. این رادیکال‌های‌آزاد، از طریق ریه، پوست، مخاط بدن، مثل مخاط چشم، گوش، بینی و دستگاه گوارش، وارد بدن می‌شوند و باعث تخریب تک‌تک سلول‌ها می‌شوند.

استفاده از ماسک
استفاده از ماسک یکی از راههای حفاظت از خود در برابر آلودگی هوا است اما در استفاده از همین ماسک‌ها هم باید نکاتی را رعایت کرد. ماسک‌های کاغذی به لحاظ اینکه آلاینده‌ها را از خود عبور می‌دهند به هیچ وجه توصیه نمی‌شوند و بهتر است از ماسک‌های فیلتردار و ماسکی که دهان و بینی را بطور کامل پوشش دهد استفاده شود.
ماسک‌ها باید هر یک و نیم تا دو ساعت تعویض شوند با توجه به وجود میکروبها در سطح آنها چنانچه مرتب تعویض نشوند خود منبعی از آلودگی می‌شوند.
 
توصیه‌‌ی دوری از تنفس هوای آلوده را بیماران قلبی، بیماران ریوی، افراد مسن و کودکان باید جدی‌تر بگیرند. چرا که این افراد در برابر آلودگی هوا حساس‌تر هستند و از آن آسیب بیشتری می‌بینند. فعالیت‌های ورزشی در روزهای با آلودگی بالا بسیار خطرناک است و ممکن است به دلیل تنفس بیشتر هوای آلوده عوارض سوئی به همراه داشته باشد.
به تازگی عده‌ای از مردم به قصد در امان ماندن از تنفس هوای آلوده در شهرهای بزرگ، از ماسک‌ استفاده می‌کنند. باید گفت چنین ماسک‌هایی تأثیر بسیار ناچیز و اندکی در حذف ذرات معلق و گازهای سمی موجود در هوا دارند و نباید با استفاده از آن‌ها، به تصور مصونیت از عوارض منفی آلاینده‌ها، به راحتی در مناطق آلوده تردد کرد.
چه غذاهایی اثر آلودگی هوا را کمتر می‌کنند؟
آنچه می‌خوریم و می‌آشامیم تأثیر مستقیمی بر قابلیت تحمل ریه‌ها در تنفس هوای آلوده دارد. در واقع تغییر کوچکی در رژیم غذایی می‌تواند مانند محافظی برای بدن در هوای آلوده باشد و از ابتلا به انواع سرطان‌هایی که آلاینده‌های هوا عاملش هستند جلوگیری کند. تحقیقات نشان داده است که گروهی از آنتی‌اکسیدان‌ها از قبیل ویتامین C، ویتامین A، ویتامین E، سلنیم، و بتا کاروتن از اثرات مضر دود و آلاینده‌های هوا بر بدن می‌کاهند. در واقع این مواد واکنش‌های مضر مواد شیمیایی را در بدن متوقف می‌کنند. علاوه بر این، مواد آنتی اکسیدان با تقویت سیستم ایمنی بدن، سلامتی انسان را در برابر سرطان تضمین می‌کنند. چنین اثری در تحقیقات بر روی موش‌ها خود را نشان داده است. چنانچه نرخ ابتلا به سرطان را، که از تماس با مواد شیمیایی حاصل می‌شد، از 80-90 درصد به 10 تا 15 درصد کاهش داده است. اثر آنتی‌اکسیدان‌ها بر کاهش ابتلا به سرطان در مردمی که پیوسته از غذاهای حاوی این مواد استفاده کرده‌اند نیز ثابت شده است. لیستی از مواد غذایی غنی از آنتی‌اکسیدان‌های ذکر شده در جدول زیر آمده است. نکته مهم در مصرف این مواد مغذی این است که قابلیت ذخیره شدن در بدن را ندارند و برای تأثیر در سلامتی، باید پیوسته در رژیم غذایی مصرف شوند.
ماده مغذی
منابع غذایی
ویتامین C
مرکبات مثل پرتغال، گریپ فوروت، بروکلی، انبه، توت فرنگی
ویتامین E
گردو،بادام، زیتون، سبزیجات دارای برگ‌های سبز، دانه‌های غلات کامل، کره، زرده تخم مرغ، جوانه گندم
ویتامین A
مارگارین، کره، هویج، جگر
سلنیم
پیاز، تخم مرغ، ماهی، دانه کامل گندم، سیر
بتا کاروتن
طالبي، انبه، كدو تنبل، فلفل،اسفناج، كلم و زردآلو
علاوه بر مواد غذایی فوق، شیر و لبنیات هم تأثیر مثبتی بر کاهش مضرات ناشی از آلودگی هوا دارند. این دسته از مواد غذایی به دلیل دارا بودن کلسیم از جذب سرب و دیگر فلزات سنگین در بدن جلوگیری می‌کنند. سیب هم از جمله میوه‌هایی است که سرب را به طور کامل از بدن دفع می‌کند و از این نظر در کاهش اثرات آلودگی هوا بر بدن نقش مثبتی دارد. به طور کلی از نظر تغذیه‌ای، مصرف میوه‌ها و سبزیجات تازه و لبنیات مهم‌ترین پیشنهاد برای کاهش عوارض ناشی از آلودگی هوا به شمار می‌رود 
گرد آوری از سایتهای مختلف پزشکی و تغذیه.
.

هیچ نظری موجود نیست: